zaterdag 27 juni 2009

Ziggo gaat de downloadsnelheden verhogen

Begin januari werd in een persbericht bekendgemaakt dat Ziggo een grote order voor nieuwe Docsis 3 modems geplaatst heeft. De modems zijn van het type Touchstone TM-702 waarmee zowel internet als ook telefonie verzorgd kan worden.

Met deze modems kan de internet snelheid flink opgeschroefd worden tot meer dan 100Mbit per seconde. Hiervoor is het nodig dat het netwerk en de backbones flink opgewaardeerd worden. Ziggo is hier momenteel druk mee bezig zodat straks het netwerk klaar is om de hogere snelheden te kunnen leveren. De achterblijvende snelheid in verschillende delen van nederland na de laatste snelheidsverhoging in december horen daarna dan ook tot het verleden.

Uit betrouwbare bron is vernomen dat de invoer van de nieuwe DOCSIS-3 modems vanaf april 2009 zal plaatsvinden. De snelheid van het Z3i abonnement zal dan verhoogd worden naar 40Mbit/sec. De snelheid van Alles-in-1 Extra zal dan ook verhoogd worden naar een nog iets hogere snelheid van 50Mbit/sec. De Upload snelheid zal naar 5 Mbit/sec verhoogd worden. In de tweede helft van dit jaar zal de snelheid van deze bundel nog verder verhoogd worden naar 80Mbit/sec. Hiermee volgt Ziggo collega kabelmaatschappij UPC die ook abonnementen van 60 en 120Mbit/sec levert.

DOCSIS3: Internetten via de kabel met meer dan 100 Mbit/s

Glasvezel? Niet meer nodig.

Dankzij de nieuwe technologie op het gebied van kabelinternet zijn snelheden tot boven de 100 megabit per seconde mogelijk, iets wat tot nu toe alleen was weggelegd voor mensen met glasvezel in hun wijk. De kabelproviders nemen een flinke voorsprong op hun ADSL-concurrenten.

Het was in 1995 dat het Westlandse Caiway als eerste in Nederland het fenomeen kabelinternet introduceerde. Het begin van een revolutie; wie immers halverwege de jaren '90 thuis verbinding wilde maken met het steeds populairder wordende internet was tot die tijd overgeleverd aan het betalen van tikken via de analoge- of een ISDN-telefoonlijn. Kabelinternet betekende een constante verbinding en in potentie veel hogere snelheden. In de beginjaren werd het fenomeen kabelinternet geteisterd door veel problemen: onbetrouwbare verbindingen en veel uitval. Door de jaren heen is de technologie steeds betrouwbaarder en vooral sneller geworden. Op dat laatste vlak neemt kabelinternet nu een flink voorsprong op ADSL.

Coax

Het grote verschil tussen de telefoonlijn en de televisiekabel is het gebruikte type kabel. Voor de telefoonlijn worden simpelweg twee koperdraadjes gebruikt, in feite de goedkoopste kabelsoort denkbaar. Niet gek ook: toen deze kabels in de eerste helft van de vorige eeuw in Nederland in de grond werden gelegd, kon men niet bedenken dat ze ooit voor iets anders dan het transporteren van stemgeluid gebruikt zouden worden. Zo lang frequenties tussen de 300 Hz tot zo’n 3500 Hz (het geluid dat wij mensen kunnen produceren) maar met beperkte storing konden worden getransporteerd, was aan de belangrijkste eis voldaan.

Vele tientallen jaren later werd pas gestart met de aanleg van de televisiekabel in Nederland. Hiervoor bestonden veel grotere eisen: voor de doorvoer van één analoog televisiekanaal volgens de Europese PAL-standaard is er een frequentieband van 8 MHz vereist en de televisiekabel moet natuurlijk méér dan één zender transporteren. Vandaar dat men voor de aanleg van het televisienetwerk voor de duurdere, maar ook veel betere coaxkabels heeft gekozen. Zo’n coaxkabel heeft in de regel een brandbreedte van rond de 675 MHz, ofwel circa 85 analoge televisiekanalen. Ter vergelijking: met de nieuwste modulatietechnologieën heeft het koperdraadje van de telefoonlijn een bruikbare bandbreedte van zo’n 12 MHz.

Digitaal

Hoewel de televisiekabel oorspronkelijk in de grond is gelegd voor het transport van analoge televisiezenders, is de kabel natuurlijk ook uitstekend geschikt voor het transporteren van digitale signalen. Met moderne modulatietechnieken kan er in een frequentieband van 8 MHz ongeveer 50 megabit per seconde getransporteerd worden. Dat is in eerste instantie natuurlijk interessant voor TV: dankzij MPEG2-beeldcompressie krijg je in 50 Mbit/s circa 10 TV-zenders gepropt. Ofwel: waar de coaxkabel in potentie de ruimte biedt voor ongeveer 85 analoge zenders, passen in dezelfde frequentieruimte potentieel ook ongeveer 850 digitale zenders. Geen wonder dat kabelproviders het analoge aanbod langzaam willen afbouwen om op die manier meer ruimte te krijgen om extra digitale zenders te bieden. Naast digitale TV kan de beschikbare bandbreedte echter ook prima gebruikt worden voor internet. Inmiddels reserveren alle kabelproviders rond de zes 8 MHz frequentiebanden voor internetverkeer.

Waar zijn de nieuwe Nederland 1 HD, 2 HD en 3 HD te vinden?

Anders dan tijdens de eerdere HD tests tijdens de sportzomers in 2006 en 2008, zullen eigenaren van een HD settopbox niet naar een ander kanaalnummer hoeven te zoeken voor de HD varianten van Nederland 1, 2 en 3. De HD zenders zullen gewoon onder de voorkeuzenummers 1, 2 en 3 verschijnen in plaats van de normale SD-zenders. Voor kijkers met een normale SD-settopbox verandert er uiteraard niets, zij blijven gewoon de SD-varianten ontvangen.

dinsdag 23 juni 2009

SBS had liever gezamenlijke HDTV aanpak gezien

SBS denkt dat komst van de drie publieke HD-kanalen de verdere uitrol van HDTV kan tegenwerken. Televisiekijkers in Nederland kunnen deze drie HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. En daar wringt de schoen.

Op het eerste gezicht lijkt het voor de televisiekijker een goede zaak dat men binnen het bestaande televisie-abonnement nu ook naar de publieke HDTV-kanalen kan kijken. Maar dat is niet altijd het geval. Alleen Ziggo geeft de kanalen gratis in het standaard Z1 Digitale TV pakket en in de 'Alles-in-1' pakketten door. Bij UPC moet men een HD abonnement afsluiten om naar deze zenders te kunnen kijken. Daarnaast krijgt de belastingbetaler de rekening van de meerkosten die HDTV-uitzendingen met zich meebrengen gepresenteerd. Eric Eljon, directeur van SBS productions, is niet blij met de huidige gang van zaken. Hij is bang dat bij de televisiekijker nu de indruk gewekt is dat HD-zenders ook door commerciële omroepen, die geen aanspraak kunnen maken op belastinggeld, gratis kan worden aangeboden. Hij had meer gezien in samenwerking tussen de NPO, RTL en SBS op het gebied van HDTV. In dit plan waren de HD zenders van de publieke en commerciële omroepen in een apart betaalpakket gekomen waardoor men extra inkomsten had kunnen genereren om de meerkosten die HDTV met zich meebrengt te financieren. De meerkosten van HDTV boven de huidige SD kanalen is op dit moment ongeveer 20 procent.

Eric Eljon denkt dat de lancering van de publieke HD kanalen zelfs slecht kan zijn voor de uitrol van HD-zenders van de Nederlandse commerciële omroepen. “SBS Broadcasting is een gezond bedrijf en dat komt omdat we voor alles wat we doen een goede financiële onderbouwing hebben gemaakt. Bij HDTV is dat niet anders. We starten pas met HDTV als er een goede financiële onderbouwing is voor de meerkosten die HDTV met zich meebrengt.” SBS onderhandelt hierover met distributeurs waarvan UPC en Ziggo de belangrijkste zijn omdat deze 80 procent van het marktaandeel in handen hebben. Het komt er dus op neer dat HD-aanbieders SBS moeten betalen voor de doorgifte van HD zenders. “Het is de keus van de distributeur of deze de distributiekosten doorberekent aan de abonnee”.

Op zich is SBS klaar voor HDTV. Wanneer men besluit om te beginnen met HDTV kan men binnen enkele maanden hiermee starten. Het snelst gaat dit met de zenders NET 5 en Veronica. Een groot aantal series en films wordt extern door SBS aangekocht. De aanlevering dient dan alleen in HD in plaats van SD te geschieden. Wat langer kan het duren voor SBS 6 omdat op deze zender meer eigen producties te zien zijn die in HD geproduceerd moeten worden. Eljon wil zich niet wagen aan een prognose wanneer SBS zou kunnen starten met HDTV. “Ik kan niet in een glazen bol kijken. Het zou mooi zijn als we dit najaar kunnen starten. Maar dat hangt helemaal af van de onderhandelingen die wij met distributeurs voeren.”

Ook RTL Nederland verwacht dit najaar te beginnen met uitzendingen in HD-formaat. Het gaat dan om de zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8. RTL Nederland heeft behoorlijke investeringen gedaan. RTL wil van de kabelaars een constante vergoeding van de HD kanalen, want het produceren ervan kost nu eenmaal meer geld.

Vanaf 4 juli 2009 zijn Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit te bekijken.

Publieke omroep start 4 juli met HDTV

De publieke omroep start op 4 juli met de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HDTV in Nederland. De NOS zal drie weken lang alle live verslaggeving van de tour-etappes in HD-kwaliteit verzorgen. Abonnees van Ziggo kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. Je hebt alleen een digitale TV abonnement nodig, en een digitale TV tuner of een TV met ingebouwde DVB-C ontvanger. Naar verwachting sluiten andere distributeurs op korte termijn aan bij het initiatief. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s “opgewaardeerd”. Vervolgens zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen.

Cees de Bruin, directeur Distributie, Techniek en Uitzending van de NPO, is zeer tevreden dat alle drie publieke netten in HD-kwaliteit een plaats op de kabel krijgen: “Het publiek heeft vorig jaar na de HD-uitzendingen door de NOS van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen duidelijk gemaakt hoezeer zij die HD-uitzendingen waardeert. We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep”.

We richten ons op de kijkers die via de kabelaars en CanalDigital kijken. Deze partijen hebbentegen de NPO gezegd dat ze voldoende capaciteit hebben om de HD signalen van Nederland 1, 2 en 3door te geven. De kwaliteit van de HD beelden is hoog. Met een bitrate van 12Mbit/s worden Nederland 1, 2 en 3 doorgegeven in HD. Dit heeft wel een nadeel voor consumenten die via Tele2, KPN interactive of Digitenne televisie kijken. Deze aanbieders zijn via hun netwerken niet in staat om een hoogwaardig TV-signaal van 12Mbit/s te distribueren. Wellicht is het in de toekomst door betere encodeertechnieken wel mogelijk, maar momenteel kunnen we niet een kwalitatief hoogwaardig HD-signaal in een datastroom van bijvoorbeeld 6 Mbit/s proppen.

Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo, is zeer verheugd dat de NPO nu start met uitzendingen in HD: “Wij willen onze abonnees uitzendingen bieden met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, want dan ervaar je de programma’s pas echt. Wij zoeken daarom continu naar goede HD-zenders. Met de start van het uitzenden in HD komt de publieke omroep tegemoet aan de wens van zeer veel Nederlanders en is zij op dit gebied voorloper in Europa.” Dijkhuizen zegt verder dat Ziggo er naar streeft zoveel mogelijk zenders in het standaardpakket zonder extra kosten ook in HD door te geven en dat Nederland 1, 2 en 3 hiervan een mooi voorbeeld zijn.

Over de NPO De NPO bevordert de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen op grond van de Mediawet. De NPO bepaalt onder meer de internet-, televisie- en radioprofielen en het daarbij behorende coördinatiereglement. De Raad van Bestuur van de NPO vormt het dagelijks bestuur van de publieke omroep.

update:
Ook kabelbedrijf UPC gaat de publieke zenders doorgeven in HD. Eergisteren maakte Ziggo al bekend dat men Nederland 1,2 en 3 in HD gaat doorgeven. Het tarief voor UPC gaat niet omhoog, waardoor de zenders zonder extra pakket te zien zullen zijn. Het aantal HD-kanalen dat UPC daarmee doorgeeft, komt daarmee op 11 TV-zenders.
Overigens geldt bij UPC dat momenteel alleen klanten met een abonnement op het betaalde HD pakket kunnen beschikken over een HD ontvanger, zodat de nieuwe HD kanalen in de huidige situatie feitelijk alleen voor gebruikers met het HD pakket te bekijken zijn.

update 2: KPN die onder de naam 'interactieve TV' in een klein aantal gemeentes experimenteert met glasvezel tot in iedere straat of soms zelfs tot iedere voordeur heeft voorlopig een maximale datastream van 8MB/s voor HD kanalen gereserveerd. Net als bij Tele2 zullen de HD kanalen met compressie worden doorgegeven, dus niet in de meest optimale kwaliteit. KPN heeft nog niet bekend gemaakt of en wanneer ze Nederland 1, 2 en 3 in HD gaan doorgeven aan hun abonnees van 'interactie TV'.

donderdag 4 juni 2009

Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen.

Er is echter nog steeds geen definitieve invoeringsdatum bekend. We is bekend gemaakt dat de uitzending in 1080i/25Hz gaan worden doorgegeven. Gelukkig want een 1080i signaal is goed met een scaler om te zetten naar 1080p, de resolutie van full HD TV's. Wanneer ir zou zijn gekozen voor 720p zou dit veel lastiger zijn omdat dat signaal al progressive is.