maandag 21 september 2009

bijna de helft van de in 2009 aangeschafte TV's zijn al full HD

De groei van het aantal aansluitingen op digitale televisie hield in het tweede kwartaal van 2009 aan zodat nu bijna 60% van het aantal huishoudens in Nederland digitale TV heeft. In de negende editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van de Expertgroep Digitale Televisie worden opnieuw stevige groeicijfers voor digitale televisie en platte schermen gepubliceerd.

In het tweede kwartaal kwamen er bijna 300.000 aansluitingen van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet bij.

Ook de verkoop en penetratie van platte en HDTV schermen blijft snel stijgen waardoor aan het eind van 2009 in 83% van de huiskamers het belangrijkste toestel een plat scherm is. In 69% van alle Nederlandse huiskamers zal dan een toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst staan.

In de voorspelling van de verkopen van platte beeldschermen is door GfK na een wat voorzichtige voorspelling na het eerste kwartaal van 2009 de prognose van de verkopen van platte beeldschermen voor 2009 stevig naar boven bijgesteld, naar 1,8 miljoen exemplaren.

In 2010 wordt zelfs een groei naar meer dan 1,9 miljoen toestellen voorzien. Daarbij is de rol van de plasmaschermen minder groot dan in eerdere prognoses en nadert de verkoop van beeldbuis toestellen nog sneller de nul dan eerder voorzien. Daartegenover neemt de rol van de verkopen van Full HDTV schermen snel toe tot dit jaar al 50% van de verkopen, met een verdere stijging naar 70% in 2010.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door de Expertgroep Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), Beeld en Geluid, AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross> Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Benelux Marketing Services uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert de Expertgroep periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland.

woensdag 9 september 2009

KPN Digitenne kijker blijft voorlopig nog verstoken van HDTV

Kijkt men via Digitenne naar digitale televisie dan kan men voorlopig geen HD kanalen ontvangen. Eigenaar KPN heeft voorlopig nog geen concrete plannen om te starten met doorgifte van HD kanalen. Investering in nieuwe technieken is hiervoor noodzakelijk.

KPN heeft op dit moment geen bandbreedte om met de huidige MPEG2 compressietechniek HD kanalen te gaan doorgeven. Het mag volgens internationaal gemaakte frequentie-afspraken ook niet meer dan de nu gebruikte frequenties gaan benutten. Om in HD te kunnen gaan uitzenden moet men daarom overstappen op de MPEG4 compressie techniek, eventueel in combinatie met de nieuwe DVB-T2 uitzendtechniek. Nu gebruikt KPN voor Digitenne nog de DVB-T uitzendtechniek. Bij DVB-T2 is door een efficiĆ«nter gebruik van data minder bandbreedte nodig voor het doorgeven van televisie- en radiozenders. KPN maakt bij Digitenne echter veelal gebruik van leendecoders. Om over te stappen naar de DVB-T2 en MPEG4 moet men daarom vrijwel alle bij de abonnee staande decoders vervangen. Door het succes van Digitenne loopt deze vervanging in de tientallen miljoenen euro’s aan kosten.

KPN zegt dat de overschakeling naar nieuwe technieken ook niet nodig is omdat Digitenne door KPN vooral in de markt gezet is om tegen een lage prijs een compleet basis programma-aanbod aan de consument te kunnen leveren. Op langere termijn sluit KPN overigens niet uit dat men voor Digitenne toch de overstap gaat maken naar DVB-T2 in combinatie met MPEG4. Hierbij wordt onder ander gekeken naar de ontwikkelingen op dit gebied in Engeland. Daar wil de BBC en ITV binnen korte tijd in het Freeview pakket starten met HDTV via terrestoriale frequenties. Hierbij wordt vooral ingezet op het WK voetbal dat volgend jaar zomer in Zuid Afrika wordt gehouden.