woensdag 25 november 2009

HDMI standaard krijgt nieuwe logo serie

Met de introductie van HDMI versie 1.4 is deze standaard behoorlijk uitgebreid met onder andere verbeteringen en uitbreidingen op gebieden als Ethernet netwerkverbindingen, audio retour kanaal, 3D HDTV en HDMI in de auto.

De organisatie die verantwoordelijk is voor deze standaard, HDMI Licensing, LLC, heeft een aantal nieuwe logo’s gepubliceerd waarmee de functionaliteit van HDMI kabels makkelijker herkenbaar zal moeten worden.


Vanaf nu zullen HDMI kabels geen versie nummer meer mogen dragen maar ze moeten voorzien worden van één van de vijf nieuwe logo’s die beter aan moeten geven waartoe de betreffende kabel in staat is.

De indeling die bij deze logo’s gehanteerd wordt is als volgt:

• HDMI standard - standaard kabel met ondersteuning tot 1080i/60

• HDMI standard with Ethernet - standaard kabel met Ethernet

• HDMI High Speed - ondersteuning tot 1080p, inclusief Deep Color en alle 3D formaten van de 1.4 specificatie

• HDMI High Speed with Ethernet - hoge snelheid kabel met Ethernet

• HDMI standard Automotive - voor HD content distributie in de auto

Met de introductie van de nieuwe logo’s is het de bedoeling dat op kabels niet langer een HDMI versie wordt weergegeven maar dat uitsluitend door de logo’s de functionaliteit aangegeven wordt. Fabrikanten krijgen echter een jaar de tijd om de aanpassing naar de nieuwe vermelding te implementeren.

Fabrikanten van HDMI apparaten mogen tot 1 januari 2012 nog HDMI versienummers gebruiken maar worden wel geacht duidelijk de extra functionaliteiten op HDMI gebied aan te geven.

Bron: HDMI Licensing, LLC

dinsdag 27 oktober 2009

KPN gaat in voorjaar 2010 HDTV breder uitrollen

Telecombedrijf KPN heeft nu 994.000 tv-klanten. Het bedrijf hoopt zijn marktaandeel van 13 procent te vergroten met de introductie van HDTV via IP in Nederland. Pakketten kosten tussen de 45 en 110 euro.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers en de toelichting daarop die KPN vandaag bekend maakte.

KPN won in de drie maanden tot eind september 38.000 klanten voor Digitenne en IPTV, oftewel: televisie via de ether en via ADSL. Het abonneebestand bestond aan het einde van het derde kwartaal uit 994.000 huishoudens. Vergeleken met vorig jaar groeide het aantal tv-klanten met 12 procent.

Bij het huidige groeitempo meldt de miljoenste tv-klant zich in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Uit onderzoek van KPN blijkt dat Digitenne in Nederland vooral gebruikt wordt voor gebruik bij de tweede of derde televisie in het huishouden. KPN heeft echter als doelstelling om ook het primaire televisietoestel in de huiskamer van beeld te kunnen voorzien. Daarbij moet Interactieve Televisie een belangrijke rol gaan spelen. Door de komst van HDTV in het voorjaar van 2010 hoopt men in menig huishoudens een plaats op de eerste televisie te weten bemachtigen. Naast de komst van HDTV is ook de beeldkwaliteit van Interactieve Televisie veel beter dan van Digitenne die vooral op grotere televisietoestellen te wensen overlaat. Het aantal abonnees dat op dit moment gebruik maakt van Interactieve Televisie ligt op dit moment nog rond de 70.000. Digitenne heeft op dit moment rond de 924.000 abonnees.

Vanaf het tweede kwartaal van 2010 wordt het mogelijk om tv-beelden in HD te ontvangen via het netwerk van KPN. Daarmee haakt het bedrijf in op de trend onder tv-bedrijven om steeds meer beelden in deze superscherpe beeldkwaliteit op te nemen en de trend onder tv-fabrikanten om bijpassende kijkschermen te maken.

Afgelopen kwartaal won het telecombedrijf 10.000 klanten voor zijn IPTV-product, wat de teller op 70.000 bracht. De marketinginspanningen rondom het tv-product intensiveren vanaf april 2010, wanneer het HD-product beschikbaar komt. Doelstellingen geeft KPN niet.

Om HDTV te kunnen bieden, voert het telecombedrijf een opwaardering van zijn netwerk door. Die is, bij de huidige planning, gereed per april volgend jaar. Tot aan de 28.000 wijkcentrales (All IP) worden glasvezelverbindingen gelegd. Vanaf daar liggen de ouderwetse koperen lijnen, voorzien van nieuwe transporttechnologie (VDSL2).

VDSL2 biedt vlakbij de wijkcentrale, in theorie, downloadsnelheden tot 250 Mbps en 50 Mbps op 1 kilometer afstand. Bij grotere afstanden gaat de snelheid richting 30 à 20 Mbps, wat nog steeds genoeg zou zijn om een signaal HDTV af te leveren.
De huidige snelheid van de kabelmaatschappijen zoals UPC en Ziggo zit met de DOCSIS modems, ter vergelijking, op rond de 100Mbps.

Een TV-pakket, met onbeperkt Vast Bellen en snel internet kost voor de meeste huishoudens (FTTC), afhankelijk van het abonnement tussen de 45 en 75 euro. De paar tienduizenden huishoudens met actieve glasvezelaansluitingen tot aan de voordeur (FTTH) betalen tussen de 65 en 110 euro per maand.

Inmiddels heeft KPN een marktaandeel van 13 procent op de totale Nederlandse televisiemarkt en 22 procent op de digitale televisiemarkt. Daarbij moet worden opgetekend dat KPN alleen digitale televisiediensten aanbied. Het succes van KPN als televisieaanbieders is ook de concurrentie niet ontgaan. Inmiddels hebben diverse aanbieders via advertentiecampagnes de frontale aanval tegen, met name, Digitenne ingezet. Daarbij wordt vooral gewezen op het, voor digitale televisie relatief, gering zenderaanbod en de mindere beeldkwaliteit.

Bij kabelaar Ziggo wil men haar abonnees geen extra vergoeding vragen voor HDTV.

Kabelbedrijf Ziggo houdt zich vast aan haar HD strategie waar men ervan uitgaat dat een HD versie van een bestaand SD kanaal de abonnee niets extra’s mag gaan kosten. Verder ziet men de uitbreiding van het huidige HD aanbod als één van de speerpunten voor 2010.

Bij Ziggo staat de uitbreiding van het HD aanbod hoog op het lijstje. “Uitgangspunt daarbij is dat wij de overgang van SD naar HD zien als jaren geleden de overgang van Zwart/Wit naar kleur. Wij vinden dat HD onze kijkers niet meer moet kosten dan SD net zoals in het verleden het kijken naar kleur niet duurder was dan het kijken naar Zwart/Wit” laat persvoorlichter Gradus Vos hierover los. Hiermee blijft Ziggo bij het standpunt dat men al sinds de komst van HDTV heeft gehad. Het is ook één van de redenen waarom Ziggo tot op dit moment nog geen overeenkomst met RTL Nederland heeft weten te bereiken over de komst van RTL HD zenders. De bedrijven zijn overigens nog wel met elkaar in gesprek. Ziggo wil televisiezenders wel compenseren voor de extra investeringen die men voor HDTV heeft moeten maken. Hierbij denkt men echter aan een eenmalige bijdrage, zoals men onlangs nog deed bij de Nederlandse Publieke Omroep.

Dat het Ziggo standpunt niet door alle contentaanbieders wordt gedragen is volgens Vos wel duidelijk. Hoge vergoedingen voor HD content zijn geen uitzondering. Ook spelen wat betreft de plannen voor verder uitbreiding van het HD aanbod ook andere factoren een belangrijke rol. “De factoren die volgens ons een remmende werking hebben op de ontwikkeling van HD, en dan met name van lineaire HD content, hebben zijn: het gebrek aan Nederlandstalige HD content, de hoge vergoeding die sommige producenten willen hebben voor HD content en de beperkte keuze in HD ontvangers. Het eerste punt is veruit de belangrijkste factor. Het punt van de HD decoders wordt volgens ons in 2010 opgelost en ook de introductie van CI+ levert een positieve bijdrage aan de acceptatie van SD en HD. Ziggo werkt momenteel met een aantal partners aan de ontwikkeling van een CI+ cam module die geschikt is voor interactieve TV” verduidelijkt Gradus Vos. Ondanks dit is Ziggo vast van plan om het HD aanbod in 2010 verder uit te bouwen.

maandag 12 oktober 2009

UPC gaat vanaf 15 oktober de zenders RTL7 HD en RTL8 HD aan het HD aanbod toevoegen. Later start men ook met de Video on Demand dienst RTL Gemist.

De komst van RTL HD en RTL Gemist is het gevolg van een grote samenwerkingsovereenkomst tussen UPC Nederland en RTL Nederland die enkele maanden geleden werd gesloten. Vanaf 2 oktober was hierdoor RTL Lounge vanaf de lancering te zien bij UPC Nederland. Vanaf 15 oktober komen daar de RTL HD zenders RTL7 HD en RTL8 HD bij. De overige twee HD zenders van RTL Nederland, RTL4 HD en RTL5 HD, worden in de loop van 2010 verwacht. Dit heeft alles te maken met de beschikbaarheid van native HD content.
RTL Nederland koopt voor RTL7 en RTL8 veel buitenlands content in. Deze is voor een groot deel al in native HD kwaliteit beschikbaar. Hierdoor vanaf de start rond de 40 procent van de primetime programmering al in native HD kwaliteit beschikbaar. Dit ligt geheel anders voor het programma-aanbod van de zenders RTL4 en RTL5. Hier zijn meer eigen, Nederlandse en Europese producties op te zien die nog niet in native HD kwaliteit beschikbaar zijn of geproduceerd worden. Men verwacht dat het aanbod native HD content voor deze zenders in de loop van 2010 op zodanig niveau is dat men kan gaan starten met deze HD zenders.

Een groot en groeiend deel van de programmering zal in oorspronkelijk HD door RTL worden aangeleverd. Denk aan programma's als Law & Order, 1000 Ways to Die en Dr. Phil & Oprah, maar ook films. UPC is op dit moment de enige HD aanbieder in Nederland waarmee RTL Nederland een overeenkomst heeft gesloten. Overigens zijn deze zenders niet exclusief beschikbaar voor UPC. De kans is dan ook nog aanwezig dat RTL Nederland net voor of na de start van HDTV met andere HD aanbieders, zoals bijv. Ziggo, tot een distributieovereenkomst komt.

De komst van RTL HD is overigens niet het enige wat de UPC abonnee deze maand te verwachten heeft. Ook wil UPC eind oktober starten met de Video on Demand dienst RTL Gemist. Inmiddels is men vrijdag intern een test gestart met deze nieuwe interactieve dienst. Men hoopt dat deze testen zo voorspoedig verlopen dat nog voor het einde van oktober RTL Gemist aan de abonnees kan gaan aanbieden. Hoewel niemand er uitspraken over wil doen is de kans overigens wel groot dat RTL Gemist een betaaldienst gaat worden waarvoor de abonnee een abonnement moet voor gaan afsluiten en dus maandelijks extra voor moet gaan betalen. De toevoeging van de RTL HD zenders is kosteloos. Deze worden zonder meerkosten toegevoegd aan het HD aanbod van UPC.

maandag 21 september 2009

bijna de helft van de in 2009 aangeschafte TV's zijn al full HD

De groei van het aantal aansluitingen op digitale televisie hield in het tweede kwartaal van 2009 aan zodat nu bijna 60% van het aantal huishoudens in Nederland digitale TV heeft. In de negende editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van de Expertgroep Digitale Televisie worden opnieuw stevige groeicijfers voor digitale televisie en platte schermen gepubliceerd.

In het tweede kwartaal kwamen er bijna 300.000 aansluitingen van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet bij.

Ook de verkoop en penetratie van platte en HDTV schermen blijft snel stijgen waardoor aan het eind van 2009 in 83% van de huiskamers het belangrijkste toestel een plat scherm is. In 69% van alle Nederlandse huiskamers zal dan een toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst staan.

In de voorspelling van de verkopen van platte beeldschermen is door GfK na een wat voorzichtige voorspelling na het eerste kwartaal van 2009 de prognose van de verkopen van platte beeldschermen voor 2009 stevig naar boven bijgesteld, naar 1,8 miljoen exemplaren.

In 2010 wordt zelfs een groei naar meer dan 1,9 miljoen toestellen voorzien. Daarbij is de rol van de plasmaschermen minder groot dan in eerdere prognoses en nadert de verkoop van beeldbuis toestellen nog sneller de nul dan eerder voorzien. Daartegenover neemt de rol van de verkopen van Full HDTV schermen snel toe tot dit jaar al 50% van de verkopen, met een verdere stijging naar 70% in 2010.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door de Expertgroep Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), Beeld en Geluid, AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross> Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Benelux Marketing Services uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert de Expertgroep periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland.

woensdag 9 september 2009

KPN Digitenne kijker blijft voorlopig nog verstoken van HDTV

Kijkt men via Digitenne naar digitale televisie dan kan men voorlopig geen HD kanalen ontvangen. Eigenaar KPN heeft voorlopig nog geen concrete plannen om te starten met doorgifte van HD kanalen. Investering in nieuwe technieken is hiervoor noodzakelijk.

KPN heeft op dit moment geen bandbreedte om met de huidige MPEG2 compressietechniek HD kanalen te gaan doorgeven. Het mag volgens internationaal gemaakte frequentie-afspraken ook niet meer dan de nu gebruikte frequenties gaan benutten. Om in HD te kunnen gaan uitzenden moet men daarom overstappen op de MPEG4 compressie techniek, eventueel in combinatie met de nieuwe DVB-T2 uitzendtechniek. Nu gebruikt KPN voor Digitenne nog de DVB-T uitzendtechniek. Bij DVB-T2 is door een efficiënter gebruik van data minder bandbreedte nodig voor het doorgeven van televisie- en radiozenders. KPN maakt bij Digitenne echter veelal gebruik van leendecoders. Om over te stappen naar de DVB-T2 en MPEG4 moet men daarom vrijwel alle bij de abonnee staande decoders vervangen. Door het succes van Digitenne loopt deze vervanging in de tientallen miljoenen euro’s aan kosten.

KPN zegt dat de overschakeling naar nieuwe technieken ook niet nodig is omdat Digitenne door KPN vooral in de markt gezet is om tegen een lage prijs een compleet basis programma-aanbod aan de consument te kunnen leveren. Op langere termijn sluit KPN overigens niet uit dat men voor Digitenne toch de overstap gaat maken naar DVB-T2 in combinatie met MPEG4. Hierbij wordt onder ander gekeken naar de ontwikkelingen op dit gebied in Engeland. Daar wil de BBC en ITV binnen korte tijd in het Freeview pakket starten met HDTV via terrestoriale frequenties. Hierbij wordt vooral ingezet op het WK voetbal dat volgend jaar zomer in Zuid Afrika wordt gehouden.

woensdag 5 augustus 2009

verkoop blu-ray spelers stijgt flink

Er werden in de eerste zeven maanden van 2009 vijfmaal zoveel Blu-ray spelers verkocht als vorig jaar. De Nederlandse consument kocht in diezelfde periode voor 6,7 miljoen euro aan films op Blu-ray. Er werd over heel 2008 voor 9,6 miljoen euro aan Blu-ray films gekocht.

Zo`n 400.000 Nederlandse huishoudens beschikken momenteel over een Blu-ray speler en ruim de helft van alle huishoudens heeft ook al een HDTV, een televisiescherm met een beter beeld waarmee de scherpere beelden van Blu-ray vertoond kunnen worden.

Begin 2008 werd Blu-ray definitief gekozen als opvolger van de dvd. Blu-ray en het concurrerende formaat HD-DVD streden lange tijd om de titel. Begin vorig jaar kozen enkele grote merken exclusief voor Blu-ray en daarmee was de strijd beslecht. Blu-ray biedt een vijf keer scherper beeld en beter geluid dan dvd.

Alleen in China is er nog een derde formaat, het HD-DVD formaat onder de naam CBHD, wat staat voor China Blue High-Definition Disc.
Toen Blu-Ray HD-dvd had verslagen heeft Toshiba haar productiefabrieken voor HD-dvd verkocht aan de Chinezen. CBHD heeft nu een marktaandeel van 3% in China. Hiermee wordt Blu-Ray ruimschoots verslagen en dit komt voornamelijk omdat Blu-Ray veel te duur is voor de Chinezen.

vrijdag 24 juli 2009

In 2010 wil KPN HDTV aan gaan bieden via ADSL. Per juli 2009 hebben 60.000 huishoudens een abonnement op IPTV, interactieve televisie via de koperlijn

KPN wil in 2010 vaart zetten achter HD

Het platform achter IPTV “is stabiel en klaar om op te schalen”, klinkt het in de toelichting bij de halfjaarcijfers van KPN. Gezien de weinige marketinginspanningen rondom IPTV heeft KPN de tijd genomen om het product eerst technisch door te ontwikkelen alvorens het actiever te promoten op de markt.

Vanaf volgend jaar gaat KPN HDTV aanbieden via ADSL. Het is niet bekend wanneer het daarmee begint en tegen welke prijs.

Europa wil dat telecombedrijven uiterlijk 2012 ook HDTV mogelijk maken via DVB-T. In Nederland maakt Digitenne gebruik van die techniek, met het huidige eenvoudige Digitenne kastje is geen HD mogelijk. De komst van HDTV op Digitenne blijft voorlopig nog een utopie. KPN moet hiervoor rond de 1 miljoen decoders gaan vervangen. De huidige decoders zijn niet geschikt voor HDTV ontvangst, er zit zelfs geen HDMI uitgang op. Het zendernetwerk van KPN is overigens wel geschikt voor MPEG4 distributie van HDTV kanalen.
Overigens kondigde KPN aan dat Digitenne 1 euro duurder gaat worden bij 1 ontvanger, dit komt dan neer op 8,50 euro per maand in plaats van de 7,50 welke KPN nu nog rekent.
Consumenten mogen door de prijsverhoging het contract verbreken wat interessant kan zijn door de vele acties die momenteel lopen bij de diverse digitale televisie aanbieders.

Tv-diensten worden ook belangrijk bij de commerciële exploitatie van het in aanleg zijnde glasvezelnetwerk in Nederland. Dat netwerk staat downloadsnelheden toe die oplopen tot boven de 100 megabit per seconde. Die techniek stelt het bedrijf in staat om landelijk HDTV aan te bieden en video on demand.

KPN verwacht, samen met dochterbedrijf Reggefiber, dat het eind 2009 800.000 huishoudens heeft aangesloten op zijn glasnet. Dat zijn technische connecties naar het netwerk, geen betalende klanten.

Zojuist maakte UPC bekend dat het vanaf oktober 2009 de zenders van RTL Nederland in HD door gaat geven.

Mediabedrijf UPC heeft als eerste overeenstemming met RTL Nederland bereikt over de doorgifte van alle vier de RTL Nederland televisiekanalen in HD kw

Mediabedrijf UPC heeft als eerste overeenstemming met RTL Nederland bereikt over de doorgifte van alle vier de RTL Nederland televisiekanalen in HD kwaliteit. Ook komen RTL Video on Demand diensten, zoals RTL Gemist, bij UPC beschikbaar.

Met de nieuwe overeenkomst is direct bekend dat RTL in oktober start met HDTV. Het gaat in eerste instantie om HD versies van RTL7 en RTL8. In de loop van 2010 volgen de zenders RTL4 en RTL5. Eerder deze maand maakte manager distributie van RTL Nederland John de Jong in een interview met Totaal TV bekend dat RTL Nederland kort na de zomer zou gaan starten met HDTV. Opvallend is wel dat RTL Nederland nu afwijkt van de eerder aangekondigde strategie dat men tegelijk alle vier de RTL kanalen in HD variant zou gaan lanceren. De keus voor RTL7 en RTL8 is overigens begrijpelijk. Beide zenders zenden veel aangekochte series en speelfilms uit die RTL Nederland in de meeste gevallen in HD kwaliteit kan aankopen. In de gevallen waarin dit niet kan worden de programma’s opgewaardeerd naar HD kwaliteit. De UPC abonnee gaat voor de RTL HD zenders niets extra betalen. "Deze worden dus toegevoegd zonder meerkosten toegevoegd aan het huidig HD zenderaanbod" laat UPC mediawoordvoerder Ronald Sutmuller weten.

UPC bereikte daarnaast ook overeenstemming over een aantal andere nieuwe diensten die via het digitale netwerk van UPC beschikbaar komen. Eén daarvan is RTL Gemist. Ook komt er een nieuwe dienst waarbij de UPC abonnee via de mediabox kan kijken naar afleveringen van verschillende televisieseries voordat deze zelfs nog op televisie te zien zijn. Nooit eerder werd in Nederland een dergelijke unieke dienst zo grootschalig uitgerold.

RTL en UPC zullen uitgebreid gaan samenwerken op het gebied van marketing om het gebruik van HDTV en de nieuwe On Demand diensten te promoten. Daarnaast hebben beide partijen afspraken gemaakt over de verdere ontwikkeling van diensten op het interactieve videoplatform van UPC in de loop van 2010. Diederik Karsten, Managing Director UPC Nederland: “Dit is een bijzonder innovatieve samenwerking met RTL waarmee de volgende fase ingeluid wordt in de ontwikkeling van digitale televisie. De Nederlandse TV kijkers zijn de winnaar. Zij kunnen digitale TV bekijken in de hoogst mogelijke kwaliteit én krijgen nog meer mogelijkheden om zelf te bepalen hoe en wanneer zij hun favoriete programma’s bekijken.”

Ook RTL Nederland is blij met de overeenkomst die men met UPC heeft gesloten. Bert Habets, CEO RTL Nederland: “RTL volgt de consument op de voet. In deze tijd zit de consument steeds meer in de driver's seat; hij wil zelf bepalen wanneer, hoe en welke programma’s hij wil zien. De deal met UPC is een grote stap in het tegemoet komen van die behoefte. Tevens onderstreept deze unieke samenwerking de positie van RTL als allround mediabedrijf met een grote focus op de ontwikkeling van haar digitale activiteiten.”

woensdag 8 juli 2009

Tour is startpunt voor publieke omroep voor overschakeling naar HD uitzendingen.

Afgelopen weekend is de Nederlandse Publieke Omroep dan echt gestart met het uitzenden van programma's in HD-kwaliteit, met geluid in Dolby Digital codering. De start van de wielerronde is door de Publieke Omroep als startpunt voor de omschakeling naar HD.
De uitzendingen zijn te zien op alle drie de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3. Abonnees van Ziggo, Delta, UPC en Caiway kunnen de drie publieke HD-kanalen zonder extra kosten bekijken. De zenders Nederland 1, 2 en 3 hebben bij Ziggo de toevoeging HD gekregen.Voor de ontvangst van deze zenders zijn een HD-ontvanger en digitaal abonnement nodig.


Aanbieder van satelliettelevisie CanalDigitaal voegt vooralsnog alleen Nederland 1 toe aan het HD-zenderaanbod.

zaterdag 27 juni 2009

Ziggo gaat de downloadsnelheden verhogen

Begin januari werd in een persbericht bekendgemaakt dat Ziggo een grote order voor nieuwe Docsis 3 modems geplaatst heeft. De modems zijn van het type Touchstone TM-702 waarmee zowel internet als ook telefonie verzorgd kan worden.

Met deze modems kan de internet snelheid flink opgeschroefd worden tot meer dan 100Mbit per seconde. Hiervoor is het nodig dat het netwerk en de backbones flink opgewaardeerd worden. Ziggo is hier momenteel druk mee bezig zodat straks het netwerk klaar is om de hogere snelheden te kunnen leveren. De achterblijvende snelheid in verschillende delen van nederland na de laatste snelheidsverhoging in december horen daarna dan ook tot het verleden.

Uit betrouwbare bron is vernomen dat de invoer van de nieuwe DOCSIS-3 modems vanaf april 2009 zal plaatsvinden. De snelheid van het Z3i abonnement zal dan verhoogd worden naar 40Mbit/sec. De snelheid van Alles-in-1 Extra zal dan ook verhoogd worden naar een nog iets hogere snelheid van 50Mbit/sec. De Upload snelheid zal naar 5 Mbit/sec verhoogd worden. In de tweede helft van dit jaar zal de snelheid van deze bundel nog verder verhoogd worden naar 80Mbit/sec. Hiermee volgt Ziggo collega kabelmaatschappij UPC die ook abonnementen van 60 en 120Mbit/sec levert.

DOCSIS3: Internetten via de kabel met meer dan 100 Mbit/s

Glasvezel? Niet meer nodig.

Dankzij de nieuwe technologie op het gebied van kabelinternet zijn snelheden tot boven de 100 megabit per seconde mogelijk, iets wat tot nu toe alleen was weggelegd voor mensen met glasvezel in hun wijk. De kabelproviders nemen een flinke voorsprong op hun ADSL-concurrenten.

Het was in 1995 dat het Westlandse Caiway als eerste in Nederland het fenomeen kabelinternet introduceerde. Het begin van een revolutie; wie immers halverwege de jaren '90 thuis verbinding wilde maken met het steeds populairder wordende internet was tot die tijd overgeleverd aan het betalen van tikken via de analoge- of een ISDN-telefoonlijn. Kabelinternet betekende een constante verbinding en in potentie veel hogere snelheden. In de beginjaren werd het fenomeen kabelinternet geteisterd door veel problemen: onbetrouwbare verbindingen en veel uitval. Door de jaren heen is de technologie steeds betrouwbaarder en vooral sneller geworden. Op dat laatste vlak neemt kabelinternet nu een flink voorsprong op ADSL.

Coax

Het grote verschil tussen de telefoonlijn en de televisiekabel is het gebruikte type kabel. Voor de telefoonlijn worden simpelweg twee koperdraadjes gebruikt, in feite de goedkoopste kabelsoort denkbaar. Niet gek ook: toen deze kabels in de eerste helft van de vorige eeuw in Nederland in de grond werden gelegd, kon men niet bedenken dat ze ooit voor iets anders dan het transporteren van stemgeluid gebruikt zouden worden. Zo lang frequenties tussen de 300 Hz tot zo’n 3500 Hz (het geluid dat wij mensen kunnen produceren) maar met beperkte storing konden worden getransporteerd, was aan de belangrijkste eis voldaan.

Vele tientallen jaren later werd pas gestart met de aanleg van de televisiekabel in Nederland. Hiervoor bestonden veel grotere eisen: voor de doorvoer van één analoog televisiekanaal volgens de Europese PAL-standaard is er een frequentieband van 8 MHz vereist en de televisiekabel moet natuurlijk méér dan één zender transporteren. Vandaar dat men voor de aanleg van het televisienetwerk voor de duurdere, maar ook veel betere coaxkabels heeft gekozen. Zo’n coaxkabel heeft in de regel een brandbreedte van rond de 675 MHz, ofwel circa 85 analoge televisiekanalen. Ter vergelijking: met de nieuwste modulatietechnologieën heeft het koperdraadje van de telefoonlijn een bruikbare bandbreedte van zo’n 12 MHz.

Digitaal

Hoewel de televisiekabel oorspronkelijk in de grond is gelegd voor het transport van analoge televisiezenders, is de kabel natuurlijk ook uitstekend geschikt voor het transporteren van digitale signalen. Met moderne modulatietechnieken kan er in een frequentieband van 8 MHz ongeveer 50 megabit per seconde getransporteerd worden. Dat is in eerste instantie natuurlijk interessant voor TV: dankzij MPEG2-beeldcompressie krijg je in 50 Mbit/s circa 10 TV-zenders gepropt. Ofwel: waar de coaxkabel in potentie de ruimte biedt voor ongeveer 85 analoge zenders, passen in dezelfde frequentieruimte potentieel ook ongeveer 850 digitale zenders. Geen wonder dat kabelproviders het analoge aanbod langzaam willen afbouwen om op die manier meer ruimte te krijgen om extra digitale zenders te bieden. Naast digitale TV kan de beschikbare bandbreedte echter ook prima gebruikt worden voor internet. Inmiddels reserveren alle kabelproviders rond de zes 8 MHz frequentiebanden voor internetverkeer.

Waar zijn de nieuwe Nederland 1 HD, 2 HD en 3 HD te vinden?

Anders dan tijdens de eerdere HD tests tijdens de sportzomers in 2006 en 2008, zullen eigenaren van een HD settopbox niet naar een ander kanaalnummer hoeven te zoeken voor de HD varianten van Nederland 1, 2 en 3. De HD zenders zullen gewoon onder de voorkeuzenummers 1, 2 en 3 verschijnen in plaats van de normale SD-zenders. Voor kijkers met een normale SD-settopbox verandert er uiteraard niets, zij blijven gewoon de SD-varianten ontvangen.

dinsdag 23 juni 2009

SBS had liever gezamenlijke HDTV aanpak gezien

SBS denkt dat komst van de drie publieke HD-kanalen de verdere uitrol van HDTV kan tegenwerken. Televisiekijkers in Nederland kunnen deze drie HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. En daar wringt de schoen.

Op het eerste gezicht lijkt het voor de televisiekijker een goede zaak dat men binnen het bestaande televisie-abonnement nu ook naar de publieke HDTV-kanalen kan kijken. Maar dat is niet altijd het geval. Alleen Ziggo geeft de kanalen gratis in het standaard Z1 Digitale TV pakket en in de 'Alles-in-1' pakketten door. Bij UPC moet men een HD abonnement afsluiten om naar deze zenders te kunnen kijken. Daarnaast krijgt de belastingbetaler de rekening van de meerkosten die HDTV-uitzendingen met zich meebrengen gepresenteerd. Eric Eljon, directeur van SBS productions, is niet blij met de huidige gang van zaken. Hij is bang dat bij de televisiekijker nu de indruk gewekt is dat HD-zenders ook door commerciële omroepen, die geen aanspraak kunnen maken op belastinggeld, gratis kan worden aangeboden. Hij had meer gezien in samenwerking tussen de NPO, RTL en SBS op het gebied van HDTV. In dit plan waren de HD zenders van de publieke en commerciële omroepen in een apart betaalpakket gekomen waardoor men extra inkomsten had kunnen genereren om de meerkosten die HDTV met zich meebrengt te financieren. De meerkosten van HDTV boven de huidige SD kanalen is op dit moment ongeveer 20 procent.

Eric Eljon denkt dat de lancering van de publieke HD kanalen zelfs slecht kan zijn voor de uitrol van HD-zenders van de Nederlandse commerciële omroepen. “SBS Broadcasting is een gezond bedrijf en dat komt omdat we voor alles wat we doen een goede financiële onderbouwing hebben gemaakt. Bij HDTV is dat niet anders. We starten pas met HDTV als er een goede financiële onderbouwing is voor de meerkosten die HDTV met zich meebrengt.” SBS onderhandelt hierover met distributeurs waarvan UPC en Ziggo de belangrijkste zijn omdat deze 80 procent van het marktaandeel in handen hebben. Het komt er dus op neer dat HD-aanbieders SBS moeten betalen voor de doorgifte van HD zenders. “Het is de keus van de distributeur of deze de distributiekosten doorberekent aan de abonnee”.

Op zich is SBS klaar voor HDTV. Wanneer men besluit om te beginnen met HDTV kan men binnen enkele maanden hiermee starten. Het snelst gaat dit met de zenders NET 5 en Veronica. Een groot aantal series en films wordt extern door SBS aangekocht. De aanlevering dient dan alleen in HD in plaats van SD te geschieden. Wat langer kan het duren voor SBS 6 omdat op deze zender meer eigen producties te zien zijn die in HD geproduceerd moeten worden. Eljon wil zich niet wagen aan een prognose wanneer SBS zou kunnen starten met HDTV. “Ik kan niet in een glazen bol kijken. Het zou mooi zijn als we dit najaar kunnen starten. Maar dat hangt helemaal af van de onderhandelingen die wij met distributeurs voeren.”

Ook RTL Nederland verwacht dit najaar te beginnen met uitzendingen in HD-formaat. Het gaat dan om de zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8. RTL Nederland heeft behoorlijke investeringen gedaan. RTL wil van de kabelaars een constante vergoeding van de HD kanalen, want het produceren ervan kost nu eenmaal meer geld.

Vanaf 4 juli 2009 zijn Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit te bekijken.

Publieke omroep start 4 juli met HDTV

De publieke omroep start op 4 juli met de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HDTV in Nederland. De NOS zal drie weken lang alle live verslaggeving van de tour-etappes in HD-kwaliteit verzorgen. Abonnees van Ziggo kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. Je hebt alleen een digitale TV abonnement nodig, en een digitale TV tuner of een TV met ingebouwde DVB-C ontvanger. Naar verwachting sluiten andere distributeurs op korte termijn aan bij het initiatief. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s “opgewaardeerd”. Vervolgens zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen.

Cees de Bruin, directeur Distributie, Techniek en Uitzending van de NPO, is zeer tevreden dat alle drie publieke netten in HD-kwaliteit een plaats op de kabel krijgen: “Het publiek heeft vorig jaar na de HD-uitzendingen door de NOS van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen duidelijk gemaakt hoezeer zij die HD-uitzendingen waardeert. We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep”.

We richten ons op de kijkers die via de kabelaars en CanalDigital kijken. Deze partijen hebbentegen de NPO gezegd dat ze voldoende capaciteit hebben om de HD signalen van Nederland 1, 2 en 3door te geven. De kwaliteit van de HD beelden is hoog. Met een bitrate van 12Mbit/s worden Nederland 1, 2 en 3 doorgegeven in HD. Dit heeft wel een nadeel voor consumenten die via Tele2, KPN interactive of Digitenne televisie kijken. Deze aanbieders zijn via hun netwerken niet in staat om een hoogwaardig TV-signaal van 12Mbit/s te distribueren. Wellicht is het in de toekomst door betere encodeertechnieken wel mogelijk, maar momenteel kunnen we niet een kwalitatief hoogwaardig HD-signaal in een datastroom van bijvoorbeeld 6 Mbit/s proppen.

Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo, is zeer verheugd dat de NPO nu start met uitzendingen in HD: “Wij willen onze abonnees uitzendingen bieden met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, want dan ervaar je de programma’s pas echt. Wij zoeken daarom continu naar goede HD-zenders. Met de start van het uitzenden in HD komt de publieke omroep tegemoet aan de wens van zeer veel Nederlanders en is zij op dit gebied voorloper in Europa.” Dijkhuizen zegt verder dat Ziggo er naar streeft zoveel mogelijk zenders in het standaardpakket zonder extra kosten ook in HD door te geven en dat Nederland 1, 2 en 3 hiervan een mooi voorbeeld zijn.

Over de NPO De NPO bevordert de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen op grond van de Mediawet. De NPO bepaalt onder meer de internet-, televisie- en radioprofielen en het daarbij behorende coördinatiereglement. De Raad van Bestuur van de NPO vormt het dagelijks bestuur van de publieke omroep.

update:
Ook kabelbedrijf UPC gaat de publieke zenders doorgeven in HD. Eergisteren maakte Ziggo al bekend dat men Nederland 1,2 en 3 in HD gaat doorgeven. Het tarief voor UPC gaat niet omhoog, waardoor de zenders zonder extra pakket te zien zullen zijn. Het aantal HD-kanalen dat UPC daarmee doorgeeft, komt daarmee op 11 TV-zenders.
Overigens geldt bij UPC dat momenteel alleen klanten met een abonnement op het betaalde HD pakket kunnen beschikken over een HD ontvanger, zodat de nieuwe HD kanalen in de huidige situatie feitelijk alleen voor gebruikers met het HD pakket te bekijken zijn.

update 2: KPN die onder de naam 'interactieve TV' in een klein aantal gemeentes experimenteert met glasvezel tot in iedere straat of soms zelfs tot iedere voordeur heeft voorlopig een maximale datastream van 8MB/s voor HD kanalen gereserveerd. Net als bij Tele2 zullen de HD kanalen met compressie worden doorgegeven, dus niet in de meest optimale kwaliteit. KPN heeft nog niet bekend gemaakt of en wanneer ze Nederland 1, 2 en 3 in HD gaan doorgeven aan hun abonnees van 'interactie TV'.

donderdag 4 juni 2009

Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen.

Er is echter nog steeds geen definitieve invoeringsdatum bekend. We is bekend gemaakt dat de uitzending in 1080i/25Hz gaan worden doorgegeven. Gelukkig want een 1080i signaal is goed met een scaler om te zetten naar 1080p, de resolutie van full HD TV's. Wanneer ir zou zijn gekozen voor 720p zou dit veel lastiger zijn omdat dat signaal al progressive is.

donderdag 28 mei 2009

Nieuwe HDMI 1.4 specificaties vastgelegd

Veel fabrikanten zijn nog volop bezig om HDMI 1.3 goed te implementeren in produkten, maar vandaag is alweer de HDMI 1.4 uitbreiding bekendgemaakt.

HDMI is verreweg de belangrijkste standaard voor verbinding van beeld en geluidsbronnen met een HDTV display zoals TV of thuisbioscoop videoprojector. Op dit moment is versie 1.3 de laatst gepubliceerde standaard voor HDMI.

De HDMI 1.4 specificatie zal de volgende verbeteringen in functionaliteit bieden:

• HDMI Ethernet kanaal
De HDMI 1.4 specificatie voegt een data kanaal toe aan het HDMI protocol om 100 Mb/sec Ethernet te zenden en te ontvangen. Dat maakt een extra Ethernet kabel overbodig. Dit is handig wanneer je internetpagina's of video's van internet (Youtube bijvoorbeeld) op je TV wilt bekijken.

• Audio retour kanaal
De nieuwe specificatie voegt een Audio retour kanaal toe waardoor extra kabels vanaf de HDTV naar de versterker voor deze functie achterwege kunnen blijven. Zo kan het TV geluid zonder extra kabel aan de versterker worden doorgegeven.

• 3D over HDMI
De 1.4 versie definieert 3D formaten en resoluties voor gebruik via HDMI apparaten. Hiermee kan een dubbel 1080p signaal worden getransporteerd. Er komen steeds meer films in 3D in de bioscoop, dat wordt straks ook mogelijk thuis.

• ondersteuning voor 4K resolutie ondersteuning
HD resoluties die vier keer hoger zijn dan het huidige 1080p formaat worden ondersteund. Dat betekent bioscoop HD kwaliteit via HDMI in formaten als:
- 3840×2160 24Hz/25Hz/30Hz
- 4096×2160 24Hz (=4K)
ter vergelijking 2K = 2048×1080, iets anders dan de HDTV resolutie (1920x1080)voor consumenten.

• Grotere kleurruimte
Door toegevoegde ondersteuning van sYCC601, Adobe RGB en AdobeYCC601, wordt nu meer nauwkeurige kleurweergave mogelijk bij de koppeling met een digitale foto camera.

• Micro HDMI Connector
De nieuwe Micro HDMI Connector is een aanzienlijk kleinere (50 procent kleiner dan de huidige standaard) 19-pins connector die tot 1080p resolutie aan kan voor draagbare apparaten.

• Automotive Connection System
Het Automotive Connection System is een kabel specificatie die is ontworpen voor HD content verbindingen in de auto waarbij extra aandacht is besteed aan deze specifieke omgeving met elementen als hitte, trillingen en geluid.

We zullen ook nieuwe HDMI kabels in de markt zien verschijnen om optimaal gebruik te maken van de Ethernet en automobiel systemen. Er komt dan een keuze uit de volgende HDMI kabels:
• Standaard HDMI kabel – ondersteunt tot 1080i/60;
• High Speed HDMI kabel – ondersteunt tot 1080p, inclusief Deep Color en alle 3D formaten van de 1.4 specificatie;
• Standaard HDMI kabel met Ethernet;
• High Speed HDMI kabel met Ethernet;
• Automotive HDMI kabel – voor HD content distributie in de auto

Volgens marktonderzoekbureau In-Stat zullen in 2009 maar liefst 394 miljoen nieuwe HDMI appatraten worden afgeleverd. Eind 2009 zal elke HD TV één of meerder HDMI aansluitingen hebben.

Bron: HDMI Licensing, LLC

zaterdag 23 mei 2009

Wat kost een 100W lamp bijv. per uur

Even een zijspsprong maar toch relevant nu LED's meer en meer worden toegepast.

De kosten voor energie verschilt per leverancier, maar ik ga hier even uit van een gemiddelde prijs van 0,25 euro per kWh.

Als een lamp/apparaat 1000 Watt (1 kW) gebruikt en één uur aan staat heeft u 1 kilo-Watt-uur (kWh) verbruikt. 1 kWh kost 0,25 euro oftewel 25 eurocent.

Als een lamp een vermogen heeft van 100 Watt (0,100 kW) kost dit in een uur:

0,100 x 1 uur = 0,100 kWh x € 0,25 = € 0,025 oftewel 2,5 cent.

maandag 20 april 2009

HDTV via digitale televisie, overzicht en beeldkwaliteit

Om de beeldkwaliteit van TV te verbeteren moet je overstappen op digitale televisie. Dan kan je het beste uit je TV of videoprojector halen omdat het alleen digitaal mogelijk is om TV in een hogere resolutie te bekijken. Er zijn verschillende aanbieders van digitale TV in Nederland.

-via de satelliet (DVB-S), met een schotel en met een abonnement op Canal Digitaal.
De bandbreedte is beperkt waardoor er informatie van de standaard TV zenders moet worden weggelaten, daardoor is de beeldkwaliteit niet optimaal. Een aantal HD zenders worden wel heel goed weergegeven.

-via de kabel (DVB-C), en een digitale TV ontvanger en met aansluiting bij UPC of Ziggo (vroeger Casema, @Home en Multikabel).
Uit diverse testen blijkt dat de beeldkwaliteit van digitale TV via kabel superieur is ten opzichte van de alternatieven. Dit komt omdat de bandbreedte via de kabel groot is en televisiesignalen dus nauwelijks gecomprimeerd hoeven te worden.

-via Digitenne (DVB-T), met een Digitenne ontvanger met antenne, en een abonnement bij KPN.
Digitenne is gevoelig voor storingen, je zal een beetje moeten experimenteren met plaatsing van de antenne, en eventueel kiezen voor een buitenantenne. De bandbreedte is heel beperkt waardoor er helemaal geen zenders in HD kunnen worden doorgegeven. Digitenne is geschikt voor kleine TV's op de slaapkamer bijvoorbeeld of voor op de camping.

-via 'interactieve TV' van KPN, dit is nog lang niet overal in Nederland beschikbaar. KPN is bezig om glasvezel aan te leggen tot aan in de straat. Het mooiste zou zijn om glasvezel aan te leggen tot iedere voordeur maar dit is heel erg duur en wordt voorlopig alleen in enkele nieuwbouwwijken gedaan.
Afhankelijk van waar je woont worden hier soms al wel HD zenders doorgegeven.

donderdag 16 april 2009

Philips stopt met 3D-televisie

EINDHOVEN - Philips stopt met zijn activiteiten op het gebied van driedimensionale (3D) televisie. Het concern denkt niet dat deze vorm van tv-kijken op korte termijn tot de huiskamers zal doordringen.

Elektronicaconcern Philips heeft miljoenen geïnvesteerd in 3D-televisie, een vorm van televisiekijken waarbij kijkers op het scherm de diepte in kunnen.

Het concern dacht tot voor kort dat de driedimensionale tv de consumentenmarkt snel zou bereiken. Daarover denkt het bedrijf inmiddels geheel anders.

Volgens Philips zal het nog vele jaren duren voordat 3D-tv de huiskamers kan veroveren. De onderneming zet de projecten op dit gebied daarom in de ijskast en zet een streep door Philips 3D Solutions, het bedrijf in Eindhoven waarin alle 3D-tv-activiteiten waren gebundeld. Ook stopt Philips met het leveren van driedimensionale toestellen voor de zakelijke markt. ''Bestaande onderhouds- en garantieverplichtingen komen we uiteraard na,'' aldus woordvoerder Björn Teuwsen.

Onder meer bij Holland Casino en hotels staan 3D-televisies van het elektronicaconcern. De diepte-informatie in de schermen kan zonder brilletje worden bekeken. ''Door ontwikkelingen op de tv-markt zal het veel langer duren voordat dit product de massa zal bereiken,'' aldus Teuwsen.

''Op lcd-gebied wordt weinig geïnvesteerd. Ook heeft de kredietcrisis de totale verkopen van televisies naar beneden gedrukt. Daardoor duurt het langer voordat nieuwe technieken tot wasdom komen.''

Veel 3D-toestellen van Philips worden door het concern verhuurd, omdat men ze te duur vond om te kopen.

In de zomer van 2007 presenteerde Philips op elektronicabeurs IFA in Berlijn nog vol trots een 3D-televisie waarvan de techniek geschikt zou zijn voor consumenten: de 3D WOWzone. Het jaar daarvoor was de echte primeur voor de zakelijke markt, op de Cebit-beurs in Hannover.

Philips heeft de laatste jaren veel patenten verkregen op vindingen die te maken hebben met 3D-televisie. Teuwsen: ''Die kunnen in de toekomst nog altijd van waarde zijn. We schrijven de techniek zeker niet af; de investeringen worden nu op een laag pitje gezet.''

Tientallen mensen werkten bij 3D Solutions. ''Voor hen wordt binnen het concern een nieuwe functie gezocht,'' aldus de Philipswoordvoerder. Bij de onderzoeksafdeling van Philips (Research) gaan nog wel enkele technici door met het onderzoeken van de mogelijkheden voor 3D-televisie. (HET PAROOL)

donderdag 9 april 2009

fabriek projectiondesign in Noorwegen bedijfsbezoek




Net terug van een paar dagen Noorwegen, we kregen de kans om even een kijkje te mogen nemen in de fabriek van projectiondesign in Fredrikstad. Deze plaats is binnen een uurtje te bereiken met de trein naar het zuiden vanaf Oslo.
Er heerst een heel prettige werksfeer binnen het bedrijf, dat valt zeker op. Ook opvallend is de openheid, kantoren zijn met glazen wanden gescheiden van de gangen, en je kan zo zien waaraan iedereen aan het werk is.
Bij projectiondesign worden de projectoren met de hand in elkaar gezet in Noorwegen. Je kan zien dat kwaliteit bovenaan staat, alles wordt eerst goed gecontroleerd alvorens de volgende stap in de fabricage wordt gezet.
Bij projectiondesign maken ze hele mooie projectoren voor thuisbioscopen, dit zijn de modellen in de Avielo reeks. Bovendien maken ze eCinema projectoren die in de bioscopen worden gebruikt.
Clofis is de distributeur van de Avielo en eCinema modellen voor de Benelux.

maandag 23 maart 2009

nieuwe digitale (HD)TV ontvanger met harddisk van Humax

De nieuwe IHDR-5050C digitale TV ontvanger van Humax is nu leverbaar. Hierin zit een 320GB harddisk zodat je zelf hierop programma's kan opnemen van TV, in HDTV kwaliteit. Op deze TV tuner werd al maanden gewacht door de liefhebbers.
Er zit een tweede tuner in deze digitale ontvanger zodat je het ene programma kan opnemen terwijl je naar het andere programma kijkt. Ook kan je de live TV uitzending pauzeren als bijvoorbeeld de telefoon gaat, wanneer je klaar bent met telefoneren kan je het TV programma weer gewoon verder kijken vanaf waar je gebleven was.

donderdag 26 februari 2009

Uitzendingen publieke omroep in HD uitgesteld

Helaas kunnen de publieke omroepen op korte termijn nog niet beginnen met de uitzendingen in HD kwaliteit. Dit was gepland om vanaf begin 2009 hiermee te gaan starten, maar dit is nu dus uitgesteld. Het is nu nog niet zeker of HD uitzendingen in het 2e kwartaal gaan beginnen, maar in elk geval wel dit jaar.

In de zomer van 2008 zond de NPO al wel in HD uit. Via Nederland 1 HD waren de grote internationale sportevenementen EK voetbal, Tour de France en Olympische Spelen in HD kwaliteit te zien.

''De NPO is ambitieus in het uitzenden in hd-kwaliteit aan het Nederlandse publiek, maar wil geen concessies doen aan de kwaliteit en de continuïteit van de reguliere uitzendingen.''

De omroeporganisatie gaat in de toekomst tv-uitzendingen via de bestaande signalen aanbieden, maar ook in hd-kwalititeit. Het is vervolgens aan de kabelaars om te bepalen hoe ze de diverse NPO-televisiekanalen aan het tv-publiek aanbieden.

zondag 18 januari 2009

LED lamp in videoprojectoren

In 2009 zal langzaam de LED lamp worden geintroduceerd als lichtbron in videoprojectoren (beamers). Tot nu toe werden er vooral de UHP (Ultra High Performance) lampen gebruikt in projectoren.
De eerste LED lamp projector heb ik al in m'n handen gehad. De pico projector is een heel klein apparaatje werkend op een accu en je kan er ongeveer een 70cm groot beeld mee projecteren.
Met dergelijke mini projectoren kan je gemakkelijk iets presenteren aan enkele personen, bijvoorbeeld met een filmpje die je erop draait vanaf je telefoon. Het is waarschijnlijk dat over een tijdje dergelijke LED projectiesystemen ingebouwd zitten in je telefoon.
Naast dat LED's klein zijn is de levensduur veel langer dan van de huidige lampen. Dat maakt de 'cost of ownership' lager omdat je met een LED projector niet meer regelmatig de lamp hoeft te vervangen.