Telecombedrijf KPN heeft nu 994.000 tv-klanten. Het bedrijf hoopt zijn marktaandeel van 13 procent te vergroten met de introductie van HDTV via IP in Nederland. Pakketten kosten tussen de 45 en 110 euro.
Dat blijkt uit de kwartaalcijfers en de toelichting daarop die KPN vandaag bekend maakte.
KPN won in de drie maanden tot eind september 38.000 klanten voor Digitenne en IPTV, oftewel: televisie via de ether en via ADSL. Het abonneebestand bestond aan het einde van het derde kwartaal uit 994.000 huishoudens. Vergeleken met vorig jaar groeide het aantal tv-klanten met 12 procent.
Bij het huidige groeitempo meldt de miljoenste tv-klant zich in het eerste kwartaal van volgend jaar.
Uit onderzoek van KPN blijkt dat Digitenne in Nederland vooral gebruikt wordt voor gebruik bij de tweede of derde televisie in het huishouden. KPN heeft echter als doelstelling om ook het primaire televisietoestel in de huiskamer van beeld te kunnen voorzien. Daarbij moet Interactieve Televisie een belangrijke rol gaan spelen. Door de komst van HDTV in het voorjaar van 2010 hoopt men in menig huishoudens een plaats op de eerste televisie te weten bemachtigen. Naast de komst van HDTV is ook de beeldkwaliteit van Interactieve Televisie veel beter dan van Digitenne die vooral op grotere televisietoestellen te wensen overlaat. Het aantal abonnees dat op dit moment gebruik maakt van Interactieve Televisie ligt op dit moment nog rond de 70.000. Digitenne heeft op dit moment rond de 924.000 abonnees.
Vanaf het tweede kwartaal van 2010 wordt het mogelijk om tv-beelden in HD te ontvangen via het netwerk van KPN. Daarmee haakt het bedrijf in op de trend onder tv-bedrijven om steeds meer beelden in deze superscherpe beeldkwaliteit op te nemen en de trend onder tv-fabrikanten om bijpassende kijkschermen te maken.
Afgelopen kwartaal won het telecombedrijf 10.000 klanten voor zijn IPTV-product, wat de teller op 70.000 bracht. De marketinginspanningen rondom het tv-product intensiveren vanaf april 2010, wanneer het HD-product beschikbaar komt. Doelstellingen geeft KPN niet.
Om HDTV te kunnen bieden, voert het telecombedrijf een opwaardering van zijn netwerk door. Die is, bij de huidige planning, gereed per april volgend jaar. Tot aan de 28.000 wijkcentrales (All IP) worden glasvezelverbindingen gelegd. Vanaf daar liggen de ouderwetse koperen lijnen, voorzien van nieuwe transporttechnologie (VDSL2).
VDSL2 biedt vlakbij de wijkcentrale, in theorie, downloadsnelheden tot 250 Mbps en 50 Mbps op 1 kilometer afstand. Bij grotere afstanden gaat de snelheid richting 30 à 20 Mbps, wat nog steeds genoeg zou zijn om een signaal HDTV af te leveren.
De huidige snelheid van de kabelmaatschappijen zoals UPC en Ziggo zit met de DOCSIS modems, ter vergelijking, op rond de 100Mbps.
Een TV-pakket, met onbeperkt Vast Bellen en snel internet kost voor de meeste huishoudens (FTTC), afhankelijk van het abonnement tussen de 45 en 75 euro. De paar tienduizenden huishoudens met actieve glasvezelaansluitingen tot aan de voordeur (FTTH) betalen tussen de 65 en 110 euro per maand.
Inmiddels heeft KPN een marktaandeel van 13 procent op de totale Nederlandse televisiemarkt en 22 procent op de digitale televisiemarkt. Daarbij moet worden opgetekend dat KPN alleen digitale televisiediensten aanbied. Het succes van KPN als televisieaanbieders is ook de concurrentie niet ontgaan. Inmiddels hebben diverse aanbieders via advertentiecampagnes de frontale aanval tegen, met name, Digitenne ingezet. Daarbij wordt vooral gewezen op het, voor digitale televisie relatief, gering zenderaanbod en de mindere beeldkwaliteit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten